Rejser og ferie til Rusland


Print artiklen Tip en ven

Verdens største land målt på landmasse! Rusland spænder over hele ni tidszoner fra de vestlige egne, der grænser op mod polen (Norge og Finland i Nordvestrusland) til Kamchatka i det fjerne østen. Selvsagt er det umuligt at dække hele landet på én rejse til Rusland ej heller er det muligt at dække for indeværende rejseartikel. Ofte vil det være anbefalesesværdigt at beslutte sig, hvilken for for ferie man ønsker i Rusland: Er det storbyferie i Moskva og Skt. Peterborg med historisk og kulturel interesse eller måske en naturhistorisk rejse til Sibirien (Baikal søen) og Kamchatkas Geyserdal, vulkaner og imporende scenarier? Der er mange muligheder for oplevelser i Rusland, og alt afhængig af den rejsenes interesse, så er der visse valg, der er bedre end andre. Beslut det på forhånd og planlæg derefter behørigt derefter.

Visum til rejse i Rusland

Skt. Petersborg Før vi går til de konkrete attraktioner i Rusland, så er det værd at anmærke lidt vedr. visum. Rusland er et stort land, styret ret bureaukratisk og med relativ hård hånd. Derfor skal du være 100% sikker på, at dit visum er i orden og klart inden afrejse. Rejser du med en rejsearrangør, så kan de ofte være behjælpelig med invationsbrev og øvrige papirer, der skal fremskaffes. Start hele visum-processen mindst 1-2 måneder inden rejsen skal foretages, så du undgår undøvendig stress og i værste fald problemer med de russiske imigratinsmyndigheder. Det værste du kan gøre er at tage let på denne del af de praktiske forberedelser f.eks. ved at stille op ved en grænseovergang eller ankomme i lufthavn uden de rigtige papirer. Få det bragt i orden.

Russisk og kommunikationsproblemer

Med gyldigt visum er du velkommen i Rusland. Ankommer du med fly fra en europæisk storby f.eks. København, så bør dit første hotelophold være booket, da visum simpelthen ikke kan udstedes uden (medmindre du bor privat el. andet). Engelsk tales ikke meget i Rusland. I Ruslands hovedstad Moskva og i Skt. Petersborg er det muligt at finde engelsktalende russere, men det er ikke normen. Forvent derfor ekstreme vanskeligheder med at kommunikere med lokalbefolkningen selv inden for turistbranchen! Derfor er det alfa-omega, at være allieret med en tolk eller en guide, som kan hjælpe dig. Hvis du alligevel fortsætter på egen hånd, så værd opmærksom på småtyverier og taxa-chauffører, der forsøger at svindle dig. Kriminaliteten har været høj i Rusland, men det er klart forbedret i dag, så du bør ikke være mere på vagt end ved en rejse til enhver anden europæisk storby - sprogproblemerne gør det bare langt nemmere for tricktyve at snyde turister.

Det civiliserede Rusland

Russerne er generelt meget høflige og venlige mennesker, men alligevel reserverede. Kulturelt har Rusland naturligvis været adskilt noget fra Vesten under kommunismen, men tiden inden kommunisme (fra Peter den Stores tid) var mere europæiske end mange europæiske lande, så kulturelt set er der mange fællestræk med de øvrige europæiske folkeslag. Forvent derfor dannelse og omgangstone stort som det øvrige Europa. Bor du på homestay dvs. hos på værelse i et privat hjem, så er du næsten garanteret stor gæstfrihed og nysgerrighed. Det kan faktisk være et godt alternativ til hotellerne, da de ofte er prissat vældigt højt ift. standard og serviceniveau. Igen kan det være et problem at gå af alternative rejseveje, da dit visum er udstedt ud fra hotelbooking mv. Spørg evt. en af de mere specialiserede rejsearrangører efter overnatningsmuliger mv.

Storbyferie i Moskva

Moska er Ruslands hovedstad og én af verdens største byer med et indbyggertal på over 13 mio. Ankommer du med fly, så kan det anbefales forinden at tjekke, hvorvidt du lander i Sheremetyevo lufthavnen eller i Domodedovo, da førstnævnte er af gammel dato og der er dårlige forbindelser til Moskva centrum. Det anbefales at flyve med et flyselskab, der flyver til Domodedovo, da lufthavnen er moderne og i dag også den mest brugte. Der er gode forbindelser mod Moskva centrum. Når du bevæger dig rundt i Moskva, så er det lettest at bruge Metroen, der har stationer på de fleste vigtige steder. Det koster ca. 5,-kr for en enkeltbillet og der er ikke begrænsing på, hvor langt du rejser med metroen. Det første stop, som du bør tage, er enten Ohotnii Ryad, Teatralnaya eller Ploshad Revolutsii: Så er du på den Røde Plads. Den røde plads er centrum i Moskva med berømte attraktioner såsom St. Basil´s Katedral (Moskvas løgformede vartegn), Lenins Mausoleum (ja, han ligger derinde, selvom det er et yndet debatemne, hvorvidt det nu er ham i balsam). Statens Historiske Museum ligger også på den røde plads. Gå over den røde plads og du kommer til Kremlin, hvis ene væg kan ses fra distancen. Bolchoi Teatret med dens fontæne udenfor nåes også let herfra. Der er talrige attraktioner i og omkring Den Røde Plads, som ikke alle kan dækkes her. Ønsker du et indblik i oligarkernes søde hverdag, så tag en tur til det det nye Arbat stræde, hvor alle de dyre og hotte caféer og natklubber - stig af ved Arbatskaya metrostation.

Skt. Petersborg - den fantastiske Zar-by

Skt. Peterborg var Ruslands hovedstad under Zsaren. Peter den Store gjorde Skt. Petersborg til hovedstad i 1712 mens Den Store Nordiske Krig endnu rasede. I skønhed er der næppe mange byer i verden, der overgår den. Byen er befolkningsmæssigt under halv så stor som Moskva med ca. 5 millioner indbyggere. Ud over den åbenbare æstetiske og historiske betydning, så er Skt. Petersborg også en ualmindelig driftig by med storindustri samt handel med f.eks. olie og gas, så forvent ikke en museumsby, men rettere en livlig flot by, der har bevaret sin charme og skønhed på trods af vanskelige tider i fortiden. Mht. til attraktioner i Skt. Petersborg, så kan det være svært at vide, hvor man skal begynde, for der er mange af dem. Nogle af de kendeste er naturligvis Vinterpaladset i sin grønne barokstil, hvor Zaren havde residens og som senere blev kendt om startskuddet på Oktoberrevolutionen (Stormen på Vinterpaladset). Derudover huser Vinterpaladset et af verdens ældste og største muséer nemlig Erimitagemuseet, der indeholder over 3 mio. effekter herunder verdens største samling af malerier. Er du til ballet, så er det et must at besøge det verdensberømte Mariinsky Teatret, der huser Mariinsky Balletten. Verdens førende balletdansere optræder her. Slotte er der mange af og Peterhof Paladset er bestemt et af de seværdige. Paladset inklusiv parkanlæg mv. sammenlignes ofte med Versailles i sin storladenhed og skønhed. Derudover er Peterhof anderkendt som et UNESCOs Verdensarvsområde, som i øvrigt det meste af Skt. Petersborg. Byen huser også den engang Europas største moské nemlig Skt. Petersborg Moskéen, der vidner om Skt. Petersborgs tolerance og mange trosretninger. Af ortodokse kristne kirker er det næsten uundgåeligt at støde på Kazan Katedralen. Ud over at være et arkitektonisk mesterværk, så indeholder kirken kunstgenstande udformet af datidens fremmeste kunstnere og kunsthåndværkere. Kirken blev berømt i Rusland, da den russiske hærfører Mikhail Kutuzov bad Fruen af Kazan om hjælp til at besejre Napoleon og dennes invasionstyrker i 1812. Ønsket blev opfyldt og kirken vandt sin plads i det russiske folks hjerte.

Kort over Rusland

Fakta om Rusland

  Hovedstad: Moskva
  Klima: Tempereret og Arktisk mm.
  Sprog: Russisk
  Møntfod: Rubler
  Population: 142 mill
  Areal: 17,075,400
  Tele : +7
  Internet landekode / domæne kode: .ru
  Primær religion: Ortodoks Kristendom
  BigMac indeks (pris for en BigMac / din købekraft): DKR 13,33 (Danmark = DKR 28,50)

Nationalbankens valutakurs: Russiske Rubel til Danske Kroner

Rejseforsikring Rusland

Rejseforsikring: Den offentlige rejsesygesikring dækker IKKE. Se reglerne for rejsesygesikring


Se priser fra Europæiske Rejseforsikring

Vejret Rusland