Ferie i Portugal


Print artiklen Tip en ven

Portugal kender de fleste danskere for især Algarve-kystens fantastiske strande, sol og lækker middelhavsmad. Ferie i Portugal er dog andet end god badeferie. Portugal er med dets areal på 92.391 m2 lidt mere end dobbelt Danmarks størrelse. Det gør det ideelt til f.eks. at leje en bil og køre fra nord til syd på en uges tid eller mere afhængig af interesse og tid. På vejen kan Portugals to storbyer Porto og Lissabon besøges derudover rig mulighed for bjergkørsel i det nordlige Portugal, næsten ørkenlignene terræn i Alentejo samt Algarve-kysten og Faro helt mod syd. Dog bør der advares mod den til tider heftige trafik omkring Lissabon og Porto samt den noget macho-agtige kørsel, som er sædvane i de sydeuropæiske lande. Uanset rejseform, så er Portugal et prisvenligt, lunt og spændende bekendtskab.

Det portugisiske klima og mad

Vejret i Portugal betegnes som middelhavsagtigt (særligt Algarve og Alentejo) på trods af den vestvendte kyststrækning ud mod Atlanterhavet. Temperaturen varierer fra ca. 0 grader i nord om vinteren helt op til 48 grader i syd om sommeren i tilfælde af hedebølge. Generelt er klimaet dog behageligt varmt selvom det kan blive for varmt for ældre eller personer med svag fysik i sommerhalvåret. Maden er inspireret af de naturlige resurser f.eks. fisk og skalddyr ved kysterne, samt de øvrige landbrugsdyr: Kylling, svin, ko, lam osv. Derudover krydres maden forholdsvis godt - en historisk uundgåelig udvikling eftersom Portugal havde et handelsimperium fra Brasilien, over Afrika til fjernøsten, hvorfra de mange fantastiske krydderier kom, så og sejrede i det spændende portugiske køkken. Generelt kan det anbefales at spise retter, der hører naturligt hjemme i den region, hvori de serveres f.eks. fisk i kystnære områder, ovnstegt pattegris fra Mealhada (leitão) osv. Dog skal der advares mod en ret - blæksprut i blæk. Retten er selvsagt ikke for sarte sjæle og blæk-forskrækkede.

Algarve-kysten

Det behagelige klima har fået et ganske betragteligt antal danskere og andre skandinaver til at købe feriebolig ved Algarvekysten eller lidt længere inde i landet. Også englændere og tyskere er rigt repræsenteret ved kysten. Algarve-kysten modtager hvert år ca. 10 mio. turister heraf 7 mio. udlændinge. Det mange hotel-højhuse langs kysten vidner om Algarves tiltrækning, som desværre også kan blive for meget for de mere kræsne globetrottere. Hovedbyen Faro er omdrejningspunkt for Algarve-kysten. Det er her lufthavnen ligger og selvsagt herfra al videre befordring foregår. Albufeira er et besøg for natteravne, der gerne giver den lidt ekstra gas på ferien i Portgugal.

Storbyferie i Lissabon

Hovedstaden Lissabon i den sydlige del af det centrale Portugal er et smukt bekendtskab både for rejsende med interesse for folket, gastronomien, nattelivet samt arkitektur og historie. Lissabon kaldes også de syv bakkers by grundet byens naturliglige geografi. Byen rummer omtrent 2.8 mio mennesker, så forvent rigeligt med liv de fleste steder. Det kan ikke anbefales at køre i selve byen slet ikke i myldretiden, medmindre man har et taktfast hjerte og rigeligt med tålmodighed. Tilgengæld er det en god idé at benytte metroen eller det omfattende bussystem til at komme rundt i byen. Lissabons vartegn er Belém tårnet og Jerónimos kloster. De fleste opdagelsesrejsende tog deres afsked herfra inklusiv Vasco da Gama, der i 1498 fandt søvejen til Indien (via Kap Det Gode Håb Afrikas sydspids). Selve Jerónimos kloster er bygget til ære for Vasco da Gama, da han hjemvendt fra sin succesfulde rejse blev hædret med titel, land og status. Han døde i øvrigt senere i Indien af malaria. 1. november, 1755 blev Lissabon ramt af et af verdenshistoriens mest berygtede jordskælv. 85% af byen blev lagt i ruiner og 30.000-40.000 mennesker døde (ud af en befolkning på anslået 200.000-250.000). Byens arkitektur er stort kun bevaret fra før 1755 i Alfama-distriktet, som slap nådigt fra ulykken. De fleste andre distrikter er genopbygget efter 1755 i tro Oplysningsfilosofi (ordnet videnskabeligt), jordskælvssikret (efter datidens metoder) osv. Mange af disse distrikter er dog alligevel betagende og et besøg værd afhænigig af hensigten.

Porto

Porto i det nordlige Portugal er en historisk perle med ca. 1.7 mio. indbyggere. Den velkendte portvin kommer fra vinmarkerne omrkring Douro-floden (Vinen tilsættes en neutral brændevin: druesprit, aguardente efter en kort gæring). Douro-floden løber igennem Porto og er smukt bekendtskab fra søsiden. Sejl f.eks. forbi den gamle del af Porto - gudeskøn udsigt! Porto er en storby med alt hvad hjertet begærer. Af sæærlig arkitektonisk interesse er Palacio da Bolsa (Børsen på godt dansk!) med det arabiske værelse (ganske vist i maurer-stil, men ikke den ægte varer...der er tale om en reproduktion). Ægte maurer-arkitektur ses fortsat bedst i Cordoba i Spanien.

Lidt om Azorerne og Madeira

Ud over fastlandet Portugal, så er det værd at nævne Atlanderhavsøgruppen Azorerne ca. 1500 km fra Lissabon, som byder på en helt anden oplevelse end fastlandet. Azorerne har oplevet et sandt turismeboom siden 2000, dog er øerne stadig en naturmæssig oplevelse ud over det sædvanlige. De vulkanske øer gemmer på varme kilder samt en enestående natur med blomster, træer og fugle, der kun kan ses i deres naturlige omgivelser på Azorerne. Også Madeira skal nævnes. Ganske vist har øen (og øgruppen) ikke det store at byde på rent badeferiemæssigt (hvis man søger strand) tilgengæld er øen rig på naturoplevelser, som bedst opleves på vandreture eller på mountainbike. Mange skandinaviske rejsearrangører har både Azorerne og Madeira på programmet.

Portugiserne og portugisisk

Portugiserne er generelt hjælpsomme over for turister. Det med sproget er ikke altid lige nemt, men de fleste yngre mennesker taler rimeligt engelsk. Spansk kan tales, dog bør det ikke forventes at alle portugisere bryder sig særligt om at høre det fra en ikke-spansk talende person og det bør heller ikke forventes at portugisisk er det samme som spansk! Ganske vist er der store ligheder især i det skriftlige sprog, men der er også markante forskelle både ordmæssigt og i udtalen. På de fleste turiststeder går engelsk an, så frygt ej for en hjælpende hånd er altid på vej i Portugal. God fornøjelse på ferien i Portugal.

Kort over Portugal

Fakta om Portugal

  Hovedstad: Lissabon
  Klima: Mediterransk
  Sprog: Portugisisk
  Møntfod: Euro
  Population: 10,6 mill
  Areal: 92,345 km2
  Tele : +351
  Internet landekode / domæne kode: .pt
  Primær religion: Katolicisme

Nationalbankens valutakurs på Portugisisk rejsevaluta, Euro til Danske Kroner

Rejseforsikring Portugal

Rejseforsikring: Den offentlige rejsesygesikring dækker DELVIST. Se reglerne for rejsesygesikring


Se priser fra Europæiske Rejseforsikring

Vejret Portugal