Rejser og ferie Cuba


Print artiklen Tip en ven

Rejser du til Cuba, så finder du et tropisk paradis, hvor tiden synes at have stået stille indimellem. De centrale bydele i Havana og Santiago de Cuba samt andre mindre byer er stort set bevaret fra kolonitiden, fordi Cuba i kraft af sin kommunistiske historie ikke har set samme bebyggelsesmæssige udvikling, som fandt sted efter anden verdenskrig og især i 60'erne og starten af 70'erne i f.eks. Europa. Cubanerne er for det meste venlige og livsglade mennesker med stor appetit på musik, sport og hinanden.

Rejser du til Cuba på den rigtige årstid?

Cuba er en øgruppe i Caribien, der nyder godt af det tropiske klima, men som også hjemsøges af orkaner fra den Mexikanske Golf i september og oktober. Cuba oplever gennemsnitstemperature på 27 grader om sommeren (juli) og 21 grader om vinteren (jan). Hvis du vil undgå sommerheden, så rejser du fra fra december til april/maj, som er den mest tempererede tid. Landskabet er forholdvis fladt eller bakket dog med undtagelse af Sierra Maestra bjergene i Sydøst. Ferie med sol og strand er muligt mange steder f.eks. ved Varadero øst for Havana. Det er meget populært strandområde blandt turisterne med 20 km hvid flot strand. Rejser du væk fra Havana og ud i de mere provinsielle egne, så er der mange unikke oplevelser at få blandt lokalbefolkningen. Transport kan foretages med fly for store afstande eller bus, som også er behageligt (brug selskabet Viazul). Tog kan ikke anbefales dog er Tren Frances, nattoget mellem Havana og Santiago, ganske fint, der er blot ikke nogen køjesenge. Generelt er infrastrukturen ikke speciel god, men du overlever og kommer frem før eller siden...

Ferie sammen med cubanere

Den cubanske befolkning tæller omtrent 11.5 mio med 2.4 mio i Havana. Cubanere er generelt ikke særligt velhavende - en gennemsnitlig arbejder får omtrent 75 kroner om måneden i løn, så der er ikke meget at gøre med. Cuba er fortsat et u-land, hvor visse ting fungerer og andre ting næsten fungerer og mange ting overhovedet ikke fungerer! Derudover er det kommunistiske regime fortsat paranoidt anlagt, så du vil opleve restriktioner på, hvor du må opholde dig, hvor du må spise, hvor du kan bruge internet osv. Indtil 1997 var det faktisk ulovligt for turister i Cuba at mødes med lokale cubanere, som ikke arbejdede på de lukkede resorts, hvor turisterne opholdt sig. Meget er blevet bedre siden, og Cuba nyder ganske godt af de mange især Europæiske turister, der rejser til Cuba. Indtægterne fra turismen har da også allerede overhalet indtægterne fra sukkerproduktionen. Du rådes dog til ikke at kritisere styret åbenlyst - om ikke andet, så for at beskytte de cubanere, som du taler med, da de nemt kan udsættes for spionage og evt. fængsling.

Cubanerne elsker sport med baseball, som den foretrukne nationale disciplin. Også inden for amatørboksning har Cuba klaret sig ekstremt flot i mange år. Musik og dans er verdenskendt f.eks. Rhumba, Salsa og Mambo. Det er glad og livsbekræftende musik, som emmer af store og stærke følelser. Cubanerne har også lært at passe på de ting, som de dog har f.eks. ser man fortsat mange store amerikanske biler fra før revolutionen de såkaldte "yank tanks" i god stand. Du kan som ofte betale et mindre vederlag til chaufføren, for at blive kørt rundt i byen eller til den næste by i en sådan pragtfuld "flyder".

Det Cubanske køkken

Maden på Cuba er meget svingende. På de dyre regeringsejede restauranter betaler man meget dyrt for en relativ lav kvalitet. De lokale Paladares er som reel et langt bedre alternativ - bedre mad og billigere. Dog skal du lede for at finde de gode steder, da der ikke er mange af dem. Nationalretten er sorte bønner og ris, som ikke er så spændende. Dog bliver der også spist en del kylling og svinekød, som tilberedes halvt spansk halvt caribisk gerne med hvidløg, oregano og laurbærblade. Retterne har ofte stået længe og simret, og de kan være ganske smagfulde. Man drikker som regel øl af mærket Cristal eller Bucanero Fuerto, som er en stærkere guldøl. Ingen rejser til Cuba uden at Cuba Libre - på dansk rom og cola! Også Mojito kommer fra Cuba, og det er jo en populær og smagfuld drink, som synes at smage en tand bedre, når man er på ferie. Havana Club er det gængse mærke for rom, og på lokale steder køber man det som regel per flaske IKKE per glas!

Pesos er ikke bare pesos

Cuba har to møntenheder: En såkaldt cubansk national pesos (CUP) og en cubansk convertible pesos (CUC). Den førstnævnte er kun 1/28 del værd af den sidstnævnte. Det er CUC du skal benytte for at betale som turist for de fleste ting. Når du skal veksle penge, så mister du dog allerede ca. 10%, da regeringen har fastsat kursen for 1 CUC til 24 CUP. Derudover skal du være opmærksom på, at du kan miste yderligere på en dårlig kurs, hvis du kommer i hænderne på lyssky vekselbureau. Brug bankerne eller brug de såkaldte Cadeca kiosker. Hævekortsautomat findes kun i meget begrænset omfang på Cuba, men er generelt upålidelige, så det er nødvendigt at medbringe penge hjemmefra. Tag Euro med - det er klart det nemmeste. Hver iøvrigt opmærksom på, at du får CUC tilbage, når du betaler IKKE CUP - det er meget udbredt, at der bliver snydt med vekslepenge på denne måde. Få mere information om rejser og ferie til Cuba forneden.

Kort over Cuba

Fakta om Cuba

  Hovedstad: Havanna
  Klima: Tropisk
  Sprog: Spansk
  Møntfod: Cubanske peso
  Population: 11,4 mill
  Areal: 110,861 km2
  Tele : +53
  Internet landekode / domæne kode: .cu
  Primær religion: Ateisme, Katolicisme

Rejseforsikring Cuba

Rejseforsikring: Den offentlige rejsesygesikring dækker IKKE. Se reglerne for rejsesygesikring


Se priser fra Europæiske Rejseforsikring

Vejret Cuba